miercuri, 10 februarie 2021

OM TRUPESC (firesc) si OMUL DUHOVNICESC.

Dragă cititorule! Nimeni dintre noi nu e deplin sănătos cu sufletul. Toţi avem şi suferim boli sufleteşti mai mici sau mai mari. Să cădem cu ele înaintea Doctorului şi Tămăduitorului trupurilor şi al sufletelor noastre, rugându-ne: „Sufletul meu, Doamne, cel slăbănog, se află cumplit în multe feluri de păcate şi în fapte netrebnice! Ridică-l cu cercetarea Ta cea dumnezeiască, precum ai ridicat de demult pe slăbănogul, ca, fiind mântuit, să strig Ţie, Îndurate: Dă-mi, Hristoase, tămăduire!“


Bucuria mea, Insusi Domnul nostru Iisus Hristos ne-a spus: “Luati jugul Meu asupra voastra si invatati-va de la Mine, ca sunt bland si smerit cu inima si veti gasi odihna sufletelor voastre” (Matei 11:29).

 Sfantul Parinte, Siluan Athonitul, ne spune asa: "Smerenia nu se invata dintr-o data. Ca sa inveti, ai nevoie de timp. Unii au imbatranit in nevointe si totusi n-au invatat smerenia si nu pot intelege de ce nu le merge bine, de ce n-au pace si sufletul lor e mahnit si abatut." Asadar, Domnul Iisus Hristos ne-a poruncit: “Invatati-va de la mine...”. 

Sfantul Parinte, Ignatie Briancianinov zice asa: “Poruncile Domnului sunt “DUH si VIATA” (Ioan 6, 63); ele il salveaza pe cel ce le implineste. Ele readuc la viata un suflet mort si, prin ele, un OM TRUPESC si FIRESC devine UN OM DUHOVNICESC. 

Dimpotrivă, cel ce neglijează poruncile se distruge pe sine însuşi, fiindca, ramane intr-o stare carnala si simtuala, intr-o stare de cadere agresiva: “OMUL FIRESC nu primeste cele ale Duhului Sfant, fiindca, pentru el sunt nebunie” (1 Corinteni 2:14). De aceea, pentru a fi mantuit, OMUL FIRESC trebuie sa fie schimbat in OM DUHOVNICESC, si OMUL VECHI, schimbat in OM NOU (1 Corinteni 15:49). 

Sfantul Parinte, Filothei Zervakos ne da multa nadejde prin cuvintele lui: "Daca ni se intampla, vreodata, sa cadem pe drum (adica, pe “Calea cea stramta”) sa nu ramanem in pacat, ci sa ne ridicam si Dumnezeu ne va izbavi, ne va da mana si ne va spune: “SUS, RIDICA-TE!”. Si nu uita nici cuvantul scriitorului Marin Preda: “Daca dragoste nu e, nimic nu e!”.

Amin si Aliluia!
Preot Ioan 🛎.




CALENDAR ORTODOX PE 100 DE ANI !

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/?year=2024

Arhivă blog

https://www.diigo.com/

Postări populare

PENTRU VIZITATORI

PENTRU CEI CARE AU AJUNS AICI
LE SPUN,, BINE ATI VENIT"

PENTRU CEI CARE AU CITIT
,,SA VA FIE DE FOLOS"

PENTRU CEI CARE COMENTEAZA..
,,SA FIE ELIBERATI"

PENTRU CEI CARE PLEACA..
,,SA FITI BINECUVANTATI"


Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)

BIBLIA ORTODOXĂ

BIBLIA ORTODOXA AUDIO