duminică, 28 februarie 2021

CUNOASTE-TE PE TINE INSUTI

Dragă cititorule! Nimeni dintre noi nu e deplin sănătos cu sufletul. Toţi avem şi suferim boli sufleteşti mai mici sau mai mari. Să cădem cu ele înaintea Doctorului şi Tămăduitorului trupurilor şi al sufletelor noastre, rugându-ne: „Sufletul meu, Doamne, cel slăbănog, se află cumplit în multe feluri de păcate şi în fapte netrebnice! Ridică-l cu cercetarea Ta cea dumnezeiască, precum ai ridicat de demult pe slăbănogul, ca, fiind mântuit, să strig Ţie, Îndurate: Dă-mi, Hristoase, tămăduire!“


   Bucuria mea, Bucuria mea, Sfantul Parinte, Sofian Boghiu, ne-a lasat acest sfat duhovnicesc: "Rostul nostru pe pamant este sa ne umplem de Dumnezeu. Si nu ne putem um­ple de Dumnezeu decat prin smerenie. Smerenia trebuie sa fie fundamentul vietii noastre. A trai in smerenie inseamna a trai o viata reala. Iar a trai in trufie este o viata artificiala. 

De aceea, de cate ori esti umilit, rabda si roaga-te: Doamne, primeste aceste umilinte, in locul sme­reniei de care am lipsa. Sa rascumpere umilintele, mandria de care nu ma pot izbavi de bunavoie!"

 Sfantul Parinte, Efrem Katunakiotul zice asa: “L-am intrebat de multe ori si pe gheronda Iosif cum a ajuns la aceasta stare. Si mi-a zis: “Sa-ti spun ceva: Am adancit mult indemnul: „cunoaste-te pe tine insuti”. 

Ce esti tu? Nimic. Nu esti nici cat un vierme. Nimic. A venit Harul, te-a ridicat, ai devenit inger. A plecat harul, te-ai intors la acelasi vierme. De tine depinde sa ai o minte lina si linistita, de tine depinde. Nu depinde de ispita, daca te ataca, sau de comportamentul celui impreuna nevoitor cu tine. Tu insuti vei deveni pricina mantuirii tale, tu insuti vei deveni pricina nemantuirii tale. De tine depinde. Cand tu vrei mantuirea ta, cand te silesti pe tine, toate vin prin rugaciune”. 

Sfantul Parinte, Nectarie din Eghina, zice asa: “Cu adevarat fericit este omul care nadajduieste in Dumnezeu! Cat de frumos, cat de placut, cat de plin de Har este chipul celui ce nadajduieste in Dumnezeu Care mantuieste. Cere de la El binele cel mai inalt si nemurirea in Imparatia Cerurilor, iar Dumnezeu il asculta. Fericit este omul care nadajduieste in Domnul!"

 Asadar, da SLAVA LUI DUMNEZEU PENTRU TOATE si nu uita virtutile teologice: CREDINTA, NADEJDE si DRAGOSTE! 

    Dumnezeu si Maica Domnului sa te binecuvanteze! Har si pace sufletului tau! 

                                                                                                                      Amin si Aliluia! 
                                                                                                                            Preot Ioan 🛎.

CALENDAR ORTODOX PE 100 DE ANI !

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/?year=2024

Arhivă blog

https://www.diigo.com/

Postări populare

PENTRU VIZITATORI

PENTRU CEI CARE AU AJUNS AICI
LE SPUN,, BINE ATI VENIT"

PENTRU CEI CARE AU CITIT
,,SA VA FIE DE FOLOS"

PENTRU CEI CARE COMENTEAZA..
,,SA FIE ELIBERATI"

PENTRU CEI CARE PLEACA..
,,SA FITI BINECUVANTATI"


Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)

BIBLIA ORTODOXĂ

BIBLIA ORTODOXA AUDIO