luni, 28 noiembrie 2022

CONSTIINTA...

Dragă cititorule! Nimeni dintre noi nu e deplin sănătos cu sufletul. Toţi avem şi suferim boli sufleteşti mai mici sau mai mari. Să cădem cu ele înaintea Doctorului şi Tămăduitorului trupurilor şi al sufletelor noastre, rugându-ne: „Sufletul meu, Doamne, cel slăbănog, se află cumplit în multe feluri de păcate şi în fapte netrebnice! Ridică-l cu cercetarea Ta cea dumnezeiască, precum ai ridicat de demult pe slăbănogul, ca, fiind mântuit, să strig Ţie, Îndurate: Dă-mi, Hristoase, tămăduire!“


   🙏 Bucuria mea, Dumnezeu a pus in fiecare dintre noi CONSTIINTA, judecator drept, care stie, ce este bine si ce este rau. Mai cu seama, in fata constiintei nu avem nici-un cuvant de aparare, fiindca, noi nu cadem in pacate din nestiinta, ci din trandavia sufletului si a nepasarii fata de virtute. Parintele Staniloae spune: "Cine nu mai aude glasul constiintei, nu mai aude nici glasul lui Dumnezeu". In Sfanta Evanghelie gasim scrise aceste cuvinte: "Impaca-te cu parasul tau, pana esti pe cale, ca nu cumva parasul sa te dea pe mana Judecatorului, Judecatorul sa te dea pe mana temnicerului ca sa fii aruncat in temnita. Adevar graiesc tie, nu vei iesi de acolo pana ce nu vei plati si cel din urma banut" (Matei 5:26)

Cine este "parasul" cu care trebuie sa te impaci?

 "Parasul" este constiinta ta! Si cum adica, "pana esti pe cale"? 

    Pana esti pe cale, inseamna, cat mai esti in viata, fiindca, daca ai murit, nu mai poti schimba nimic.

 Cum ne putem impaca cu "parasul"???

        Ne putem impaca cu constiinta noastra, marturisindu-ne pacatele, cu sinceritate si cainta, prin spovedanie la un preot crestin ortodox.

 Ce inseamna, "parasul sa te dea pe mana Judecatorului"?

 Cine este "Judecatorul"?

      Iisus Hristos este Judecatorul si in inaintea Lui, "parasul", constiinta va da pe fata toate pacatele savarsite in viata. Cum sa intelegem: "Judecatorul sa te dea pe mana temnicerului"? Asta inseamna ca pe cel care nu se va mantui, Judecatorul, Iisus Hristos, il va da pe mana diavolului, care este numit temnicer. "Sa fii aruncat in temnita", inseamna in iad, dupa cum scrie in Biblie: "Si acum, tu te pogori in iad, in cele mai de jos ale adancului" (Isaia 14:15). 

Si mai zice: "Adevar graiesc tie, nu vei iesi de acolo pana ce nu vei plati si cel din urma banut". 

Asta inseamna ca, nu va iesi din osanda iadului pana ce nu va ispasi, absolut toate pacatele. Cel mai bine este sa ne ispasim pacatele aici, pe pamant si nu un focul iadului. Pacatele se iarta prin spovedanie, dar, se ispasesc prin suferinta. Asadar, putem spune ca constiinta este o oglinda de negraita finete, limpezime si sinceritate.

🙏 Slava lui Dumnezeu pentru toate. 

                                                                                                                   Amin si Aliluia!
 
                                                                                                                    Preot Ioan 🔔.

CALENDAR ORTODOX PE 100 DE ANI !

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/?year=2024

Arhivă blog

https://www.diigo.com/

Postări populare

PENTRU VIZITATORI

PENTRU CEI CARE AU AJUNS AICI
LE SPUN,, BINE ATI VENIT"

PENTRU CEI CARE AU CITIT
,,SA VA FIE DE FOLOS"

PENTRU CEI CARE COMENTEAZA..
,,SA FIE ELIBERATI"

PENTRU CEI CARE PLEACA..
,,SA FITI BINECUVANTATI"


Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)

BIBLIA ORTODOXĂ

BIBLIA ORTODOXA AUDIO