vineri, 2 decembrie 2022

SFANTUL PARINTE, ILIE CLEOPA - “MOȘUL PUTREGAI”

Dragă cititorule! Nimeni dintre noi nu e deplin sănătos cu sufletul. Toţi avem şi suferim boli sufleteşti mai mici sau mai mari. Să cădem cu ele înaintea Doctorului şi Tămăduitorului trupurilor şi al sufletelor noastre, rugându-ne: „Sufletul meu, Doamne, cel slăbănog, se află cumplit în multe feluri de păcate şi în fapte netrebnice! Ridică-l cu cercetarea Ta cea dumnezeiască, precum ai ridicat de demult pe slăbănogul, ca, fiind mântuit, să strig Ţie, Îndurate: Dă-mi, Hristoase, tămăduire!“.



     Bucuria mea, au trecut 22 de ani de la plecarea la Dumnezeu a Sfantului Parinte, Ilie Cleopa, care repeta mereu asa: ”Maine, poimaine, ma duc la Hristos! Maine, pleaca MOSUL PUTREGAI! Maine, nu veti mai vedea decat o cruce in cimitir! Maine, poimaine, vesnica pomenire MOSULUI PUTREGAI! Ia, un harb legat cu sarma! Maine, ma duc la fratii mei, care striga la mine: “Hai, mai frate! Lasa vorba cu oamenii!”
De multe ori cand cineva ii canta: “Multi ani traiasca!”, sfintia sa il oprea si zicea: ”Nu asa, ci: ”VESNICA POMENIRE, VESNICA POMENIRE, VESNICA LUI POMENIRE!”” Sau zicea: ”LA MULTI ANI, MOSUL PUTREGAI!”

Si atunci, noi, de ce ne maniem pe cei care, poate chiar uita sa ne spuna “LA MULTI ANI”, de ziua noastra de nastere? Ne suparam din, MANDRIE, din SLAVA DESARTA care inca este in sufletele noastre!

Alta data spunea Sfantul Parinte, Cleopa: ”Trupul acesta ne trage la pamant, asa cum zice Sfantul Ioan Damaschin: ”Pamantul la pamant trage!” Dar noi nu trebuie sa-l lasam, nu trebuie sa ne luam dupa hoitul asta”.

Sfantul Parinte, Ilie Cleopa, mai zicea: ”Sfantul Vasile cel Mare, spunea ca cea mai mare intelepciune, care il pazeste pe om de tot pacatul si il duce in Rai, la fericirea vesnica, cugetarea la moarte. Iar in minte si in inima sa avem rugaciunea ”Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul”. Sunt multi oameni care nu aud chemarea lui Dumnezeu. Si daca nu o auzim, o sa puna biciul pe noi, o sa ne cheme mai aspru. Deci, fratii mei, cand vom intelege ca Dumnezeu ne cheama prin boli, prin suferinte, prin pagube, prin necazuri, prin robie, prin seceta, sa nu stam impietriti, ci, sa ne intoarcem cu sufletul la Dumnezeu si sa zicem: "Iarta-ne noua, Doamne, pacatele si ne miluieste pe noi!" Atunci, Bunul Dumnezeu ne iarta, pentru ca El nu ne cearta din ura”.

Sfinte Parinte, Ilie Cleopa, ca unul care ai indrazneala inaintea lui Dumnezeu, roaga-te si pentru noi pacatosii, acum, in ceasul mortii si in ceasul judecatii noastre. Amin si Aliluia!

                                                                                                                                Preot Ioan .

CALENDAR ORTODOX PE 100 DE ANI !

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/?year=2024

Arhivă blog

https://www.diigo.com/

Postări populare

PENTRU VIZITATORI

PENTRU CEI CARE AU AJUNS AICI
LE SPUN,, BINE ATI VENIT"

PENTRU CEI CARE AU CITIT
,,SA VA FIE DE FOLOS"

PENTRU CEI CARE COMENTEAZA..
,,SA FIE ELIBERATI"

PENTRU CEI CARE PLEACA..
,,SA FITI BINECUVANTATI"


Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)

BIBLIA ORTODOXĂ

BIBLIA ORTODOXA AUDIO