joi, 21 decembrie 2023

POATE BISERICA SĂ BINECUVÂNTEZE PĂCATUL?

Dragă cititorule! Nimeni dintre noi nu e deplin sănătos cu sufletul. Toţi avem şi suferim boli sufleteşti mai mici sau mai mari. Să cădem cu ele înaintea Doctorului şi Tămăduitorului trupurilor şi al sufletelor noastre, rugându-ne: „Sufletul meu, Doamne, cel slăbănog, se află cumplit în multe feluri de păcate şi în fapte netrebnice! Ridică-l cu cercetarea Ta cea dumnezeiască, precum ai ridicat de demult pe slăbănogul, ca, fiind mântuit, să strig Ţie, Îndurate: Dă-mi, Hristoase, tămăduire!“


          Despre Domnul nostru Iisus Hristos spunea cândva Sfântul Ioan Botezătorul: “Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii”. Deci Fiul lui Dumnezeu a fost trimis pe pământ de către Tatăl Său să “ridice” păcatul oamenirii, să ne scape de păcat și să ne vindece de consecințele lui cele nefaste. “Plata păcatului este moartea”, zice Sfânta Scriptură. “Hristos a pironit pe cruce zapisul păcatelor noastre”, scrie Sfântul Apostol Pavel. Cred că am înțeles cu toții cât de grav este păcatul, din moment ce Dumnezeu “pe Unicul Său Fiu L-a trimis, ca tot cel ce crede în El să nu moară (din cauza păcatului, bineînțeles), ci să aibă viață veșnică “. Șarpele de aramă - Hristos, spre Care privește tot cel ce a fost mușcat de șarpele gânditor – diavolul și se însănătoșește.. Între Dumnezeu și Satana nu există nici o părtășie. “Prăpastie mare”, cum se zice în Pilda săracului Lazăr “. 

Domnul îi avertiza pe conaționalii Săi care Îl huleau că se aflau în stare de robie față de Satana, fiindu-i sclavi acestuia: “Cel ce face păcatul, ROB ESTE PĂCATULUI “, și în consecință diavolului. Ce este Sfânta Biserică, “pe care Hristos a câștigat-o cu scump Sângele Său “? Este tocmai acel spital duhovnicesc în care membrii ei se vindecă de păcat, eliberându-se prin lucrarea Duhului Sfânt din Sfintele ei Taine. Toți sunt acceptați în Sfânta Biserică, drepți și păcătoși, dar cu o singură condiție: să participe la viața ei sacramentală în scopul vindecării de păcat! Oare cum ar fi ca suferinzii de boli cronice să treacă pragul spitalelor doar ca turiști sau vizitatori, fără a căuta să se vindece de bolile lor?.. Cum s-ar putea numi un doctor care, deși cunoaște metodele și posedă mijloacele pentru a vindeca bolile grave ale pacienților, ar prefera totuși să-i privească nepăsător, bătându-i blând cu palma pe umeri?.. Pare neverosimil și inuman, nu-i așa? Ei bine, dragii mei, Întâi Stătătorul Bisericii Catolice asta a făcut cu o numeroasă categorie de bolnavi cronici: i-a batut blând pe spate, binecuvântându-le bolile cronice! 

Adică a dat un decret (bulă papală) prin care a binecuvântat uniunile homosexuale și le-a permis acestor cupluri să devină nași la botezul pruncilor. Prin acest act Papa a legiferat păcatul. Problema este că anumite păcate sunt atât de grave înaintea lui Dumnezeu, încât Sfânta Scriptură le numește “păcate strigătoare la cer”! De vreme ce păcatul este boală și amarnică înrobire a omului de către diavol, tu, slujitor al Bisericii care binecuvântezi pe păcătos împreună cu păcatul lui, ce faci? Îl încurajezi să meargă liniștit pe calea sa! Atunci tu ai două posibilități: ori suferi de aceleași boli ca păcătoșii pe care îi binecuvântezi, ori tu ești sănătos, dar ești complet indiferent față de starea jalnică a acestora. Poate Biserica să binecuvânteze păcatul? Nu!!

 Biserica este Împărăția lui Dumnezeu pe pământ, oază de sfințenie în mijlocul unei lumi pierdute în oceanul patimilor diavolești. Nu, Părinte al Bisericii Catolice, nu se poate așa ceva. “Dacă sarea își pierde gustul se aruncă în drum și este călcată în picioare de oameni “, zice Domnul. Poate chiar asta se dorește de fapt, ca Biserica să-și piardă “gustul”, adică sfințenia. Ca mai apoi să fie călcată în picioare de lume. Ca preot ortodox mă dezic de o astfel de atitudine și mărturisesc că toți păcătoșii sunt chemați în Biserica lui Hristos spre a se vindeca, spre a se curăța, spre a se elibera, spre a se lumina și spre a se mântui. Dar Biserica LUI HRISTOS nu va binecuvânta niciodată păcatul. Domnul să vă binecuvânteze.

 (Părintele Sorin Croitoru)


CALENDAR ORTODOX PE 100 DE ANI !

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/?year=2024

Arhivă blog

https://www.diigo.com/

Postări populare

PENTRU VIZITATORI

PENTRU CEI CARE AU AJUNS AICI
LE SPUN,, BINE ATI VENIT"

PENTRU CEI CARE AU CITIT
,,SA VA FIE DE FOLOS"

PENTRU CEI CARE COMENTEAZA..
,,SA FIE ELIBERATI"

PENTRU CEI CARE PLEACA..
,,SA FITI BINECUVANTATI"


Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)

BIBLIA ORTODOXĂ

BIBLIA ORTODOXA AUDIO