duminică, 22 ianuarie 2023

PREOTUL TRAS DE BARBA PE HOLURILE INCHISORII ...

Dragă cititorule! Nimeni dintre noi nu e deplin sănătos cu sufletul. Toţi avem şi suferim boli sufleteşti mai mici sau mai mari. Să cădem cu ele înaintea Doctorului şi Tămăduitorului trupurilor şi al sufletelor noastre, rugându-ne: „Sufletul meu, Doamne, cel slăbănog, se află cumplit în multe feluri de păcate şi în fapte netrebnice! Ridică-l cu cercetarea Ta cea dumnezeiască, precum ai ridicat de demult pe slăbănogul, ca, fiind mântuit, să strig Ţie, Îndurate: Dă-mi, Hristoase, tămăduire!“



(Parintele Ioan Istrati)
 
🙏 Acum trei ani, ne cheama o doamna foarte distinsa (pe mine si pe inca un preot) sa facem Sfantul Maslu tatalui ei. O casa cu mobila de mahon impecabila, sculpturi vechi de lemn... Batranul e la pat, sub o plapuma, o mana de om, se chinuie cu dureri mari. Urla, plange.
- Nu poate muri, parinte! zice fiica. Incepem Sfantul Maslu, 7 rugaciuni de sfintire, 7 Apostole, 7 Evanghelii, 7 rugaciuni mari. Omul geme de durere la fiecare ungere. Parca il arde untdelemnul sfintit. Terminam dupa o ora, sfarsiti. Doamna ne face cate o cafea, pe care ne-o serveste dintr-un set islamic aurit.

Intreb: - Doamna, tatal de cand nu s-a spovedit?

- Pai, parinte, cred ca niciodata. Stiti? Tata a fost director mare in securitate, sef de penitenciar, nu le-avea el cu de astea… - Cu de astea? zic eu iritat. "De astea" nu poate muri si se chinuie cumplit! Dumnezeu si el stiu de ce nenorociri a fost partas in puscarie...
Il spovedesc. Omul e vadit jenat, icneste de durere, poate inca vorbi. Se balbaie. Intr-un sfarsit, incepe: in anii '60, cand era director de inchisoare, l-a batut pana la lesin pe un preot batran si l-a tras de barba pe culoarele inchisorii.

- De ce? intreb eu.

- Pentru ca facea slujbe in celula si toti detinutii ascultau in genunchi.

Ma cutremur:

- Rugati-va sa nu muriti! Sa suferiti aici oricata durere, decat sa va duceti in fundul iadului!
Omul prinde a plange amar. Imi pare rau, parinte!

- Sa plangeti mereu, cate fire de par avea in barba parintele acela, atatea lacrimi sa varsati!
Tortionarul imi saruta mana si mi-o umple de lacrimi. In acest gest, vad marea rasplata a Lui Dumnezeu pentru preotul batut, zdrobit, tarat de barba ca o carpa pe holurile stabilimentului dracesc. Simt o picatura din durerea lui. Nu m-a mai sunat doamna. Dupa o saptamana, ma suna ca a murit batranul, tinand in mana o cruce de lemn. Cat de infinita e rabdarea Lui Dumnezeu!
Dumnezeu sa-l ierte!


CALENDAR ORTODOX PE 100 DE ANI !

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/?year=2024

Arhivă blog

https://www.diigo.com/

Postări populare

PENTRU VIZITATORI

PENTRU CEI CARE AU AJUNS AICI
LE SPUN,, BINE ATI VENIT"

PENTRU CEI CARE AU CITIT
,,SA VA FIE DE FOLOS"

PENTRU CEI CARE COMENTEAZA..
,,SA FIE ELIBERATI"

PENTRU CEI CARE PLEACA..
,,SA FITI BINECUVANTATI"


Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)

BIBLIA ORTODOXĂ

BIBLIA ORTODOXA AUDIO