sâmbătă, 15 decembrie 2018

CUVANT de INVĂTĂTURĂ DESPRE SOARTĂ, PREDESTINATIE

FIE DOAMNE MILA TA SPRE NOI, ASA CUM AM NĂDĂJDUIT INTRU TINE! BINECUVANTEAZĂ-NE DOAMNE SI NU NE PEDEPSI PENTRU PĂCATELE NOASTRE...


       Bucuria mea, daca dedicam o particica din timpul nostru, pentru suflet, citind din Biblie si din Scrierile Sfintilor Parinti, atunci gandurile dumnezeiesti isi vor face loc in mintea noastra si vom pricepe ca NU EXISTA SOARTA, DESTIN sau SCRISA, cum i se mai spune. NU EXISTA PREDESTINARE, exista doar PRESTIINTA LUI DUMNEZEU, care stie mai inainte de veac toate. Dumnezeu, l-a inzestrat pe om cu DEMNITATE si LIBERTATE, si El niciodata NU SE AMESTECA IN LIBERTATEA OMULUI. Ne-o spune si Sfantul Ieronim: “Prestiinta lui Dumnezeu nu afecteaza libera hotarare a oamenilor”. Iar dupa cuvantul Sfantului Ioan Damaschin: “Dumnezeu prestie totul, dar, nu predetermina nimic”. Prin ziare si reviste, se publica foarte des stiri, evenimente triste, accidente, despartiri: „Asa, maica, le-a fost soarta!”, Auzi babele zicand, Care stau pe sant, la poarta, In duminici, discutand, Nu-i nici soarta, nici destin,  Dogma asta-i de la draci, Fiind liber si crestin, “soarta”-i, dupa cum ti-o faci (R. Iftinoiu). “Asa i-a fost scrisa”, “asta i-a fost soarta”, “asa a fost ursit”, asta insemnand ca, indiferent ce ar face, omul nu are niciun fel de putere asupra propriei sale existente si este doar o marioneta in “mainile” lui Dumnezeu, care i-a stabilit deja viitorul. Prestiinta lui Dumnezeu se vede si din cuvintele care le spune Sfantului Apostol Petru: “In noaptea aceasta..., de trei ori te vei lepada de Mine” (Marcu 14:30) sau lui Iuda caruia ii stia gandurile cand îi spune “ceea ce vrei sa faci, fa mai repede”. Ne spune Dumnezeu prin Moise: “Iata eu astazi ti-am pus inainte viata si moartea, binele si raul” (Deuteronom 30:15), asadar, fiecare om este liber sa-si aleaga, Calea vietii sau Calea mortii, Raiul sau Iadul. Slava lui Dumnezeu pentru toate! Amin si Aliluia!
                                                                                                                         Preot Ioan 🛎

CALENDAR ORTODOX PE 100 DE ANI !

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/?year=2024

Arhivă blog

https://www.diigo.com/

Postări populare

PENTRU VIZITATORI

PENTRU CEI CARE AU AJUNS AICI
LE SPUN,, BINE ATI VENIT"

PENTRU CEI CARE AU CITIT
,,SA VA FIE DE FOLOS"

PENTRU CEI CARE COMENTEAZA..
,,SA FIE ELIBERATI"

PENTRU CEI CARE PLEACA..
,,SA FITI BINECUVANTATI"


Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)

BIBLIA ORTODOXĂ

BIBLIA ORTODOXA AUDIO