Creştinism Ortodox

vineri, 11 noiembrie 2011

Biserica din Densus, cea mai veche biserica din Romania


La Densus ajungi apucand pe drumul care duce de la Hateg la Totesti si apoi cotind-o la dreapta. De altfel, odata ajuns in zona, ii vei vedea turnul si forma de piramida, iar odata apropiat de ea, vei ramane uimit de cat de modesta si de primitoare este.


In ciuda faptului ca este considerata a fi cea mai veche biserica din Romania in care se mai tin slujbe, Biserica din Densus nu arata la fel de rau ca atatea si atatea monumente istorice chiar mai noi, dar cazute in ruina. Asta te face sa te simti bine, caci se vede inca viata in aceasta cladire veche de circa 700 de ani.
Se pare ca cel putin o parte din biserica a fost construita din ramasite ale cetatii Ulpia Traiana Sarmizegetusa, aflata la mica distanta, de altfel. Nimic nou sub soare, iar stilul cu influente romanice ii tradeaza nu doar vechimea, dar si influentele arhitecturale ale spatiului romanesc din Transilvania, influente care inca veneau de la Roma.
Mica, umana si totusi neclintita in fata sutelor de ani, cam asa poate fi caracterizata aceasta constructie vazuta de noi in cadrul campaniei Redescopera Romania. Merita vizitata oricand aveti ocazia sa treceti prin Hateg!


Trimiteți un comentariu

NE PREGĂTIM DE POSTUL PAȘTELUI!

FIE DOAMNE MILA TA SPRE NOI, ASA CUM AM NĂDĂJDUIT INTRU TINE! BINECUVANTEAZĂ-NE DOAMNE SI NU NE PEDEPSI PENTRU PĂCATELE NOASTRE... Iub...