miercuri, 8 martie 2023

MANTUIREA SFLETULUI CERE DELICATETE ...

Dragă cititorule! Nimeni dintre noi nu e deplin sănătos cu sufletul. Toţi avem şi suferim boli sufleteşti mai mici sau mai mari. Să cădem cu ele înaintea Doctorului şi Tămăduitorului trupurilor şi al sufletelor noastre, rugându-ne: „Sufletul meu, Doamne, cel slăbănog, se află cumplit în multe feluri de păcate şi în fapte netrebnice! Ridică-l cu cercetarea Ta cea dumnezeiască, precum ai ridicat de demult pe slăbănogul, ca, fiind mântuit, să strig Ţie, Îndurate: Dă-mi, Hristoase, tămăduire!“ 


   Bucuria mea, intrucat la temelia mantuirii noastre sta aproapele, adica ce-am facut pentru el, iata un cuvant de invatatura minunat, al Sfantului Parinte, Paisie Aghioritul: "Parinte, cum vor putea fi ajutate unele caractere dificile, sucite? - Eu ca tamplar am lucrat si cu lemne sucite. Dar trebuie rabdare, pentru ca lemnele rasucite daca le rindeluiesti dintr-o parte ridica fibra, iar daca le rindeluiesti din cealalta parte, iarasi ridica fibra. 

       Le luam atunci cu rindeaua cu lama dubla, putin contra dintr-o parte, putin din cealalta, si asa le aduceam la socoteala. Deveneau chiar foarte frumoase, deoarece au si ape placute si nu crapa usor; au multa rezistenta. Daca nu stiai aceasta, se poate sa te fi uitat la ele si sa le fi aruncat. Vreau sa spun prin acestea ca si oamenii care au un caracter dificil, au inlauntrul lor si calitati, iar daca te lasa sa-i prelucrezi, pot face salturi mari in viata duhovniceasca. 

Insa trebuie sa staruiesti destul timp. Dar, niciodată nu am folosit cuie mari ca sa strang doua scanduri strambe, ci mai intai le rindeluiam, le indreptam si apoi le uneam cu un cuisor. Nu le fortam sa se stranga, pentru ca atunci cand incercam sa unim doua scanduri strambe cu cuie mari, se vor crapa si iarasi vor iesi din stransoarea lor fortata. Si atunci ce am castigat?

 Este trebuinta de discernamant si chiar de foarte mult discernamant, atunci cand cineva are de-a face cu suflete. In viata duhovniceasca nu exista o reteta, o regula. Fiecare suflet are propria sa calitate si capacitate. Exista vase de mare capacitate si vase de capacitate mica. Unele sunt din plastic, nu rezistă mult, iar altele sunt metalice si rezista. Atunci cand duhovnicul stie calitatea si capacitatea sufletului, va actiona potrivit cu posibilităţile si cu mostenirea ereditara ce oare, precum si cu sporirea ce a realizat-o. Purtarea lui va fi potrivita cu starea in care se afla cel ce se spovedeste, cu pacatele pe care le-a facut si cu o multime de alte elemente. Fata de cel obraznic va lua aminte ca să nu-i dea drepturi de obraznicie. Sufletul celui sensibil va cauta cum sa-l ajute ca sa infrunte cu barbatie problemele lui.

De asemenea trebuie luare-aminte sa nu se bazeze cineva pe ceea ce vede la exterior la un om si sa nu creada usor cele pe care i le spun unii si din aceasta sa traga concluzii, mai ales daca nu are harisma de a vedea mai in profunzime.

 Unele scanduri, desi se vad foarte tari pe din afara, pe dinauntru insa sunt numai fibre. Dupa ce rindeluiesti puful ce il au pe deasupra, atunci se vede ce sunt de fapt. Altele iarasi, pe din afara se vad a fi nefolositoare, insa pe dinauntru sunt rezistente. Mantuirea sufletului cere finete. Nu trebuie sa se faca greseli in retete. Vedeti, fiecare organism are nevoie de vitamina care ii lipseste, iar fiecare boala de medicamentul potrivit”..


🙏 Dumnezeu si Maica Domnului sa te binecuvanteze, in toata ziua si in tot lucrul tau!

                                                                                              Amin si Aliluia!
                                                                                                Preot Ioan 🛎.

CALENDAR ORTODOX PE 100 DE ANI !

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/?year=2024

Arhivă blog

https://www.diigo.com/

Postări populare

PENTRU VIZITATORI

PENTRU CEI CARE AU AJUNS AICI
LE SPUN,, BINE ATI VENIT"

PENTRU CEI CARE AU CITIT
,,SA VA FIE DE FOLOS"

PENTRU CEI CARE COMENTEAZA..
,,SA FIE ELIBERATI"

PENTRU CEI CARE PLEACA..
,,SA FITI BINECUVANTATI"


Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)

BIBLIA ORTODOXĂ

BIBLIA ORTODOXA AUDIO