luni, 5 august 2024

CUVANT de INVATATURA despre FALSA TRADITIE

Dragă cititorule! Nimeni dintre noi nu e deplin sănătos cu sufletul. Toţi avem şi suferim boli sufleteşti mai mici sau mai mari. Să cădem cu ele înaintea Doctorului şi Tămăduitorului trupurilor şi al sufletelor noastre, rugându-ne: „Sufletul meu, Doamne, cel slăbănog, se află cumplit în multe feluri de păcate şi în fapte netrebnice! Ridică-l cu cercetarea Ta cea dumnezeiască, precum ai ridicat de demult pe slăbănogul, ca, fiind mântuit, să strig Ţie, Îndurate: Dă-mi, Hristoase, tămăduire!“


Bucuria mea, credinta crestin ortodoxa se bazeaza pe Biblie si pe Sfanta Traditie. Din pacate, au aparut si foarte multe invataturi gresite, care constituie Falsa Traditie, Practici inventate, pe care unii le numesc Teologie de sant (fiindca, acolo sunt ele sunt scornite de "doamnele in varsta").

          Iata doar un exemplu: In Sfanta Biserica Crestin Ortodoxa, unde eu slujesc, s-a intamplat ca pe intregul parcurs al slujbei de inmormantare, doua femei au pus fiecare degetul aratator la tampla mortului (una de-o parte, iar cealalta in partea opusa) si i-au miscat capul celui decedat in continuu, pe parcursul intregii slujbe de inmormantare. 

Cand le-am intrebat de ce fac asta, mi-au raspuns: "Ca sa-i alinam durerile si sa fie atent la slujba! 

N-ai vazut parinte, ca atunci cand citeai Sfanta Evanghelie, i-am ridicat capul sa te vada cum citesti?".

 Si cum sa-i alinati durerile?

 Daca l-ati intepa cu un ac pe decedat, ar spune: "Au, ma doare!" ??? 

Apoi, cand sa plecam spre cimitir, dupa ectenia din fata Bisericii, o alta femeie a aruncat cativa pumni de grau in urma. 

Am intrebat-o de ce face asta si mi-a spus: "Parinte, aruncai boabele imprastiat, fiindca, sufletul lui iasa din mormant, vine si cauta boabele de grau. Daca le gaseste pe toate mai ia pe unul dintre noi cu el pe lumea cealalta, daca nu le gaseste nu ia pe nimeni."

 Un stol de vrabiute si cativa gugustiuci am mancat toate boabele de grau in cateva clipe." Uite, doamna, nu mai este nici-un bob de grau, inseamna ca nu mai moare nimeni din familia dumneavoastra, niciodata.

 Sunteti deja nemuritori!"

" Ei, parinte, nici ca dumneata!" "Ei, doamna, dar nici ca dumneata!" 

Aceasta se numesc gaselnite, falsa traditie, inventii babesti ("cate bordeie, atatea obiceie!"), sunt practici inventate care tin de "evanghelia a 5-a", numita a "babelor conservatoare" (care nu renunta pentru nimic in lume la practicile lor gresite), si suna cam asa: De la BABE citireeee, NEintelepciuneeee! SA NU LUATI AMINTEEE...

 Si exemple asemenea, exista foarte multe.
                                                                                                      Preot Ioan



CALENDAR ORTODOX PE 100 DE ANI !

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/?year=2024

Arhivă blog

https://www.diigo.com/

Postări populare

PENTRU VIZITATORI

PENTRU CEI CARE AU AJUNS AICI
LE SPUN,, BINE ATI VENIT"

PENTRU CEI CARE AU CITIT
,,SA VA FIE DE FOLOS"

PENTRU CEI CARE COMENTEAZA..
,,SA FIE ELIBERATI"

PENTRU CEI CARE PLEACA..
,,SA FITI BINECUVANTATI"


Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)

BIBLIA ORTODOXĂ

BIBLIA ORTODOXA AUDIO