sâmbătă, 29 iunie 2019

CUVANT de INVĂTĂTURĂ despre DREAPTA SOCOTEALĂ


Dragă cititorule! Nimeni dintre noi nu e deplin sănătos cu sufletul. Toţi avem şi suferim boli sufleteşti mai mici sau mai mari. Să cădem cu ele înaintea Doctorului şi Tămăduitorului trupurilor şi al sufletelor noastre, rugându-ne: „Sufletul meu, Doamne, cel slăbănog, se află cumplit în multe feluri de păcate şi în fapte netrebnice! Ridică-l cu cercetarea Ta cea dumnezeiască, precum ai ridicat de demult pe slăbănogul, ca, fiind mântuit, să strig Ţie, Îndurate: Dă-mi, Hristoase, tămăduire!“


Bucuria mea, Dreapta socoteala sau Discernamantul, inseamnă capacitatea de a menține echilibrul in toate, de a distinge intre bine si rau, intre adevar si minciuna, de a distinge pe cele ce trebuie facute si pe cele ce nu trebuie facute.

 Dupa cum spune avva Moise in Patericul egiptean: “Dreapta socoteala o dobandesc, numai aceia care sunt cu adevarat smeriti”. Gasim acolo o intamplare: “A avut loc un sfat al batranilor din pustia egiptului si s-a pus intrebarea: “Care este cea mai mare virtute?” Parintii calugari, au dat tot felul de raspunsuri.

 Unii au zis ca SMERENIA, altii, au zis ca RUGACIUNEA, alții CREDINTA, IUBIREA, BUNATATEA, etc. Doar Sfantul Antonie cel Mare, a stat tacut in timpul discutiilor, fara sa aprobe, sa respinga, sau sa propuna. Intrebat de ce tace, el a luat pe rand fiecare dintre valori si aratat ca, spre exemplu, CREDINTA, dusa la extrem, poate deveni fanatism sau habotnicie, DRAGOSTEA, dusă la extrem poate deveni posesivitate, POSTUL EXCESIV, topeste trupul... “Si atunci, care este cea mai mare virtute dintre toate?” au intrebat sfintitii parinti din pustie. 

Sfantul Antonie cel Mare a raspuns cu intelepciune: Cea mai mare virtute este DREAPTA SOCOTEALA sau darul deosebirii, adica abilitatea de a discerne extremele și de alege “Calea imparateasca”, adica, cea de mijloc. 

In “Razboiul duhovnicesc”, omul poate sa rataceasca calea, adica, sa se insele in ceea ce priveste calea de-a dreapta, sau cea de-a stanga.

 Insusi Iisus Hristos ne cere: „Fiti intelepti ca serpii si blanzi ca porumbeii” (Matei 10: 16). Avand intelepciune si blandete, eliminam: VICLENIA, PERFIDIA, INVIDIA, CLEVETEALA, JUDECATA, URA...
Asadar, te indemn sa te rogi asa ca mine: Doamne, Dumnezeule, te rog sa-mi dai dreapta socoteala, in tot ce fac si sa ma invrednicesti sa Te iubesc pe Tine, cum am iubit altadata pacatul!”. 

                                                                                                                                Amin si Aliluia!
                                                                                                                                       Preot Ioan .

CALENDAR ORTODOX PE 100 DE ANI !

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/?year=2024

Arhivă blog

https://www.diigo.com/

Postări populare

PENTRU VIZITATORI

PENTRU CEI CARE AU AJUNS AICI
LE SPUN,, BINE ATI VENIT"

PENTRU CEI CARE AU CITIT
,,SA VA FIE DE FOLOS"

PENTRU CEI CARE COMENTEAZA..
,,SA FIE ELIBERATI"

PENTRU CEI CARE PLEACA..
,,SA FITI BINECUVANTATI"


Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)

BIBLIA ORTODOXĂ

BIBLIA ORTODOXA AUDIO