luni, 15 martie 2021

- Zece gânduri pentru Postul Mare -

Dragă cititorule! Nimeni dintre noi nu e deplin sănătos cu sufletul. Toţi avem şi suferim boli sufleteşti mai mici sau mai mari. Să cădem cu ele înaintea Doctorului şi Tămăduitorului trupurilor şi al sufletelor noastre, rugându-ne: „Sufletul meu, Doamne, cel slăbănog, se află cumplit în multe feluri de păcate şi în fapte netrebnice! Ridică-l cu cercetarea Ta cea dumnezeiască, precum ai ridicat de demult pe slăbănogul, ca, fiind mântuit, să strig Ţie, Îndurate: Dă-mi, Hristoase, tămăduire!“


Mai mult ca în restul anului, e foarte important ca în perioada aceasta sã îți trãiești zilele într-un ritm liturgic. Slujbele Postului Mare sunt nespus de frumoase. Participã la cât mai multe momente liturgice, vei vedea cât de frumos ți se vor lega gândurile și nãzuințele.
Cautã sã stai mai mult de vorbã cu Dumnezeu și în cãsuța ta. Dincolo de graba dimineții și de oboseala serii, fã-ți vreme de Cel care îți poartã de grijã. Vorba pãrintelui Teofil Pârâianu, „roagã-te cum poți, ca sã ajungi sã te rogi cum trebuie”.
Postește. Lasã deoparte celebra scuzã decontextualizată, cum cã „nu ce intrã în gurã te spurcã, ci ceea ce iese din gurã”. Postul e o regăsire a noastrã, o revenire în fire, o șansã de a te cunoaște mai bine pe tine și de a-L descoperi pe Dumnezeu.
Nu lãsa obiceiul acesta pe Sãptãmâna Mare, ci împlinește-l de mai multe ori: spovedește-te și împãrtãșește-te. Mergi la duhovnic sã-ți verși nãduful sufletului, sã te despovãrezi de tot ce cari fãrã rost în spate și sã te unești cu Hristos. Mare Tainã îți stã înainte, bagã de seamã sã nu o amâni, nici sã nu o fușãrești.
De vei putea, mãcar într-o zi cautã sã ajunezi și sã te cumineci la Liturghia Darurilor mai înainte sfințite. Liturghia și ajunarea îți vor aduce multã pace în suflet, nu vei mai simți nici foamea, nici oboseala.
Fã o brumã de bine. Dã din ceea ce ai, dar mai cu seamã din ceea ce nu ai. Oferã celorlalți un bãnuț, un zâmbet, o îmbrãtișare, o parte din timpul tãu. Și fã-o, dragul meu, nu doar cu cei care meritã toate acestea de la tine, ci și cu cei care gândești cã nu le meritã. O stare de bine îți va inunda inima.
Fii pansament pentru cei bolnavi, bãtrâni și suferinzi! Pomenește-i la Sfântul Maslu, viziteazã-i pe acasã, dã-le un telefon. Nu-i boalã mai grea decât singurãtatea, dar partea fainã îi cã pentru aceasta toți putem sã fim doctori.
Adu-ți aminte de cei care nu mai sunt. Pomenește-i sâmbãta la parastase și în toatã rugãciunea ta. Chiar de nu-i mai zãrești cu ochii și nu-i mai cuprinzi cu brațele, te vei simți aproape de ei.
Bine ar fi ca în perioada aceasta sã-ți primenești și locuința. Sfeștania sau binecuvântarea casei în Postul Mare îi obicei străvechi. Niciunul din câți l-au împlinit nu a rãmas fãrã de vreun folos.
Renunțã la ceva din cele care-ți mãnâncã timpul și nu-ți aduc nici un folos. Poate la plimbãrile inutile cu mașina, poate la jocurile pe PC, poate la conectarea la rețelele sociale. Renunțã, iar dacã nu poți renunța cu totul, mãcar înjumătățește preocupãrile inutile.
Nu uita sã iubești. Altfel, toate cele de mai sus sunt fãrã de rost. Fã cât poți, dar fã-o cu zâmbetul pe buze.
( text preluat)

CALENDAR ORTODOX PE 100 DE ANI !

https://www.noutati-ortodoxe.ro/calendar-ortodox/?year=2024

Arhivă blog

https://www.diigo.com/

Postări populare

PENTRU VIZITATORI

PENTRU CEI CARE AU AJUNS AICI
LE SPUN,, BINE ATI VENIT"

PENTRU CEI CARE AU CITIT
,,SA VA FIE DE FOLOS"

PENTRU CEI CARE COMENTEAZA..
,,SA FIE ELIBERATI"

PENTRU CEI CARE PLEACA..
,,SA FITI BINECUVANTATI"


Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)

BIBLIA ORTODOXĂ

BIBLIA ORTODOXA AUDIO