Pagini

sâmbătă, 4 aprilie 2020

FATA IN FATA CU BOALA ..

Dragă cititorule! Nimeni dintre noi nu e deplin sănătos cu sufletul. Toţi avem şi suferim boli sufleteşti mai mici sau mai mari. Să cădem cu ele înaintea Doctorului şi Tămăduitorului trupurilor şi al sufletelor noastre, rugându-ne: „Sufletul meu, Doamne, cel slăbănog, se află cumplit în multe feluri de păcate şi în fapte netrebnice! Ridică-l cu cercetarea Ta cea dumnezeiască, precum ai ridicat de demult pe slăbănogul, ca, fiind mântuit, să strig Ţie, Îndurate: Dă-mi, Hristoase, tămăduire!“
   
                                                                          CE FACEM?

Bucuria mea, stiind ca: “Dumnezeu a venit sa umple suferinta umana de prezenta Lui”, daca nu cartim si nu ne razvratim, te rog sa citesti acest minunat cuvant de invatatura al Sfantului Parinte, Ambrozie de la Optina: "Regret ca starea sanatatii tale la ora actuala e foarte grava. Insa Sfantul Parinte, Ioan Scararul, numeste si boala NEVOINTA ASCETICA si, in acelasi timp, ASCETISM IMBUCURATOR, chiar daca fara de voie. Este numit imbucurator fiindca pentru ascetismul de bunavoie exista putini doritori; el se poate amesteca cu mandria, precum si defaimarea altora; dar in ascetismul involuntar al bolii, omul nu are cu ce sa se mandreasca, e nevoit insa sa-l suporte, intr-un fel sau altul, chiar daca fara voie, din cauza necesitatii, fiindca, nu are de ales.

Ascetismul de bunavoie si cel fara voie, imblanzesc la fel trupul, iar boala se da uneori si pentru distrugerea mandriei. De aceea, straduieste-te sa fii bland in vremea bolii si sa-i multumesti lui Dumnezeu pentru milostivirea Sa si invatatura de minte fara voie.

Indeosebi in timpul bolii sa te feresti de dispozitia plina de murmur a duhului. Cuviosul Isaac Sirul scrie: „Dumnezeu poarta toate slabiciunile omului; pe cel care murmura insa nu-l rabda, ci-l pedepseste”. De asemenea, fereste-te sa murmuri impotriva oamenilor pentru neindeplinirea unor oarecare cerinte ale tale sau pentru alte pricini. Orice ni s-ar trimite spre a ne incerca rabdarea noastra, toate sunt ingaduite de providenta lui Dumnezeu, spre folosul nostru duhovnicesc, daca nu cumva ne vom vatama pe noi insine prin putina noastra intelepciune. Nu slabi in rabdare, ci sileste-te sa te smeresti inaintea lui Dumnezeu si a oamenilor si sa te ingrijesti de pocainta si spovedania sincera si adevarata”.

Iar Sfantul Parinte, Ioan Gura de aur zice: “Cel ce rabda bolile si multumeste lui Dumnezeu pentru ele, primeste cununa de mucenic”.
                                                                                                                                   Preot Ioan .