joi, 17 noiembrie 2011

PREOT ISTODOR GHEORGHE...Părerea Bisericii despre sfârşit

http://www.youtube.com/watch?v=6MvViPOcrN0

http://www.youtube.com/watch?v=e2jkgmWPgNg&feature=related

Emisiunea Senso - despre calendarul iulian PE GOOGLE...Anul 2012 - Sfârşitul lumii? Este problematica dezbătută de preoţii din Protoieria III Capitală în cadrul lucrărilor Cercului pastoral-misionar, găzduit joi, 11 septembrie, de Biserica "Sfântul Anton - Curtea Veche".


Preoţii din Protoieria III Capitală s-au întâlnit joi, 11 septembrie, la Biserica "Sfântul Anton - Curtea Veche", sub preşedinţia părintelui protopop Dinu Pompiliu, pentru a discuta despre actualitatea învăţăturii eshatologice sintetizate în ultimul articol din Simbolul de credinţă şi pentru a căuta soluţii pastorale eficiente la una dintre cele mai recente provocări contemporane, referitoare la venirea sfârşitului lumii în anul 2012.
Tema cercului, intitulată generic "Aştept învierea morţilor şi viaţa veacului ce va să fie. Anul 2012 - Sfârşitul lumii?", a fost susţinută de pr. prof. Gheorghe Istodor, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanţa. "Tema legată de sfârşitul lumii în anul 2012 este o temă actuală, care tulbură minţile şi inimile celor mai puţin pregătiţi sau puţin mai naivi dintre credincioşi. Este o temă lansată de unele cercuri oculte din România şi din străinătate, foarte mediatizată, prin care, plecându-se de la anumite profeţii mayaşe şi de la unele pretenţii ştiinţifice, se "profeţeşte" întâlnirea umanităţii cu aşa-numita celulă fotonică, ce va avea un impact devastator, cu tot felul de consecinţe foarte greu de suportat de către om, iar doar cei care au capacităţi paranormale vor supravieţui. Cu alte cuvinte, soluţia pentru ca impactul cu celula fotonică să nu ne pună în pericol existenţa ar fi - potrivit acestei concepţii - ca toţi să devenim oculţi şi paranormali. Este o întreagă provocare, iar expunerea este una absolut schizofrenă: se pun pe acelaşi plan Vedele tibetane cu Biblia, se acreditează ideea sectară ultracunoscută că Biblia a fost tradusă şi interpretată greşit şi, de aceea, noi ne aflăm în această ignoranţă, cu privire la venirea sfârşitului lumii în anul 2012, profeţită de către civilizaţia maya", a spus părintele profesor Gheorghe Istodor.
Din aceeaşi ediţie:

* Hramul Bisericii „Sfântul Antonie - Curtea Veche“ din Capitală
* Poetul naţional, sărbătorit la Giurgiu
* Consilier american în vizită la IPS Mitropolit Petru
* Sărbătoare pe Taborul Argeşului
* Slujbe pentru persoanele private de libertate
* Hramul Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Sydney
* Hramul Bisericii Bucur Ciobanul din Capitală

Transformarea omului religios în om teosofic
Prelegerea părintelui Istodor a continuat cu prezentarea detaliată a argumentelor ştiinţifice şi teologice care infirmă autenticitatea ipotezei referitoare la proximitatea sfârşitului lumii şi a subliniat necesitatea cunoaşterii de către preoţi a problemei în toată complexitatea ei. "Prin această "profeţie" se urmăreşte o distragere a atenţiei publice, dar şi o proliferare a preocupărilor oculte. De fapt, se urmăreşte ca societatea religioasă ortodoxă tradiţională să se transforme într-o societate teosofică, în care problemele să fie discutate pe registrul ocult. Cam acesta este scopul: transformarea omului religios în om ocult. Este speculată teama omului pentru proliferarea neopăgânismului. Sunt corelate elemente prezentate ca fiind ştiinţifice, dar ele fiind de fapt scientiste. Întregii argumentaţii despre sfârşitul lumii i se dă o valoare ştiinţifică, dar în fond este vorba de o ideologie scientistă, care nu are legătură cu ştiinţa sau cu cercetarea. Scientismul este o ideologie care se foloseşte de datele ştiinţifice pentru slujirea unui scop ideologic; este ideologia care parazitează cercetarea ştiinţifică şi se foloseşte de datele ei pentru a acredita o anumită temă de interes pseudoreligios, cum ar fi sfârşitul lumii în 2012. În această concepţie avem elemente venite din monism, din panteism, din scientism - o îmbinare de elemente care nu pot coexista. Sunt doar nişte elemente disparate, puse într-un sincretism, care nu fac altceva decât să incite sau să tulbure", a mai spus părintele profesor Gheorghe Istodor.Intensificarea activităţii catehetice şi misionare
În cadrul întâlnirii au fost analizate posibilităţile de combatere a falsei borne eshatologice, accentuându-se faptul că eficienţa acestor demersuri este condiţionată foarte mult şi de actualitatea mijloacelor folosite. "Soluţia este venirea în întâmpinare, chiar în mediile acestea foarte accesate de oculţi - internet, televiziune, radio -, cu informaţiile autentice ale învăţăturii Bisericii referitoare la Revelaţie, la începutul şi sfârşitul creaţiei. Soluţia este una eminamente catehetică. Trebuie să reactivăm dimensiunea catehetică a Bisericii şi fiecare preot în parohia lui să intensifice activitatea misionară", a încheiat părintele Istodor.
Cercul pastoral-misionar al preoţilor din Protoieria III, desfăşurat pe parcursul a două zile, se înscrie, prin tematica abordată, în seria de manifestări religios-culturale dedicate Anului omagial al Crezului ortodox şi al Autocefaliei româneşti. "În cadrul acestor cercuri pastorale organizate la nivelul sectorului 4 şi al sectorului 3, preoţii din protoieria noastră au discutat despre ultimul articol din Simbolul de credinţă. A fost o temă de misiologie, tratată foarte bine de părintele profesor Istodor Gheorghe şi bine fundamentată dogmatic. Părintele a avut o expunere critică asupra tuturor curentelor care caută să fixeze sfârşitul lumii şi să sperie oamenii cu nişte scopuri precise", ne-a declarat părintele Dinu Pompiliu, protoiereul Protopopiatului III Capitală.
Sesiunea finală a lucrărilor a fost rezervată soluţionării unor probleme de ordin administrativ, cultural şi social-filantropic. O iniţiativă importantă a constituit-o finanţarea proiectului "Hristos Se naşte, slăviţi-L!", organizat de Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din cartierul Titan, care va implica tinerii şi copiii într-un concurs de pictură de icoane pe sticlă, dedicat sărbătorii Naşterii Domnului.Trimiteți un comentariu